Hírek 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23

HÍREK - Futball tehetségkutató program

2010-es válogatók eredményei

A pontozásról:

A Polgár Alapítvány a futball területén kimagaslóan tehetséges, tehát jóval az átlag feletti képességekkel rendelkező gyerekeket, fiatalokat keres, és ennek megfelelően kell a válogatás során szerzett pontokat is értelmezni. Vagyis a maximum ponthoz közel állókat tartjuk a legígéretesebb teljesítményre képes fiúknak, de az alacsonyabb pont sem jelenti azt, hogy valaki nem tehetséges. Egy egyszeri megmérettetésen nem mindenki tudja a legjobb formáját mutatni, és az is igaz, hogy aki nagyon jól szerepelt, annak már egy alkalom is elég volt ahhoz, hogy bizonyítsa, kellően motivált és képes magából a legtöbbet kihozni. A futball tehetség több, az átlagot meghaladó képességből tevődik össze. Ezek közül a legfontosabbakat vettük figyelembe a válogatás során. Így külön-külön pontozták a szakemberek:

  1. technikai/játék készséget,
  2. az agilitást (akaratot),
  3. fizikai felkészültséget.
  • A technikai készség esetében megfigyelési szempont volt a lábfejtartás és a lábfej akaratlagos mozgatási képességének a felmérése. Ez nagyon fontos, hiszen a játékot lábbal játsszák és a labda-láb kapcsolata elengedhetetlen a jó játékhoz.
  • Nézték azt is, hogy mennyire vagytok képesek megosztani a figyelmeteket a gyakorlatok és játék során, a beérkező rengeteg információt milyen gyorsan tudjátok feldolgozni, osztályozni, döntéseket hozni, a döntéseket cselekvéssel végrehajtani. Ez egy nagyon fontos képesség, hiszen a meccsek sem állnak másból, mint figyelem, játékhelyzet elemzés, döntések, döntések végrehajtása, alkalmazkodás.
  • A támadóknál megfigyelték a labdavezetés-cselezés milyenségét, technikai kivitelezését, sebességét.
  • Megfigyelték még az agilitás - ami megmutatja, hogy ki mennyire kész mindent megtenni a győzelemért -, hogy ki az, aki próbál minden körben maximális teljesítményt nyújtani, aki nem vár a másikra, hanem ő maga akarja megoldani a feladatot, hezitálás, várakozás nélkül.
  • A játékban az eredmény helyett azt figyelték, ki hogyan viselkedik egy játékhelyzetben, azaz mennyire volt vállalkozó, mennyit vállalt magára, amiket elvállalt, azokat milyen minőségben tudta végrehajtani.
  • Megfigyelési szempont volt még az állóképesség, tehát, hogy mennyire bírtátok, mennyire fáradtatok el a végére.

Összefoglalva tehát:

az kapott magas pontszámot, aki támadó felfogású, vállalkozó szellemű, agilis, gyors, jó állóképességű játékosnak mutatkozott. A szakemberek egymástól függetlenül, de ugyanazon szempontok szerint értékelték a látottakat. 20 pontot lehetett maximálisan kapni kategóriánként, így a három kategória összeadott pontjai alapján az elérhető maximális pontszám 60 pont.

Miután az országban az összes válogató lezajlott, az eredményeket összesítjük. Az első 40 helyezettet meghívjuk egy egyhetes ingyenes edzőtáborba. Erről minden érintettnek küldünk majd a címére részletes ismertetőt.

A válogatók helyszíne szerinti eredmények (.xls formátumban) letölthetők:

Cece, Makó, Halmajugra, Besenyőtelek, Iharosberény, Veszprém, Nagypeterd, Sellye, Bonyhád, Salgótarján, Hajdúhadház, Bodaszőlő, Sáp, Csenger, Jászapáti, Szolnok, Zagyvarékas, Tura, Karancsság - Boldog, Nyíracsád, Miskolc, Vácegres.

A válogatók helyszíne szerinti eredmények (.pdf formátumban) letölthetők:

Cece, Makó, Halmajugra, Besenyőtelek, Iharosberény, Veszprém, Nagypeterd, Sellye, Bonyhád, Salgótarján, Hajdúhadház, Bodaszőlő, Sáp, Csenger, Jászapáti, Szolnok, Zagyvarékas, Tura, Karancsság - Boldog, Nyíracsád, Miskolc, Vácegres.