Hírek 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23

HÍREK - Az első roma szövetkezet segítséget kér!

Kedves Barátaim, Ismerőseim, Önkénteseink!

A dél-borsodi Igriciben élő segélyen tengődő romák létre hoztak egy szövetkezetet és támrendszeres, intenzív uborkatermelésbe kezdtek. Alapítványunk kamatmentes hitellel támogatja a kertészet elindítását. Április óta a szövetkezet 25 tagja napi 10 órát dolgozik megállás nélkül. Minden rendben ment eddig.

Itt olvashattok róluk: http://www.szabadfold.hu/cikk?19906

Most viszont 1 hetes csúszásban vannak (kevés az ember, nagy eső volt stb.), ami azt jelenti, hogy minden egyes a tövön pár uborka nagyon megnőtt és ez akadályozza a kisebb uborkák fejlődését (a nagy elszívja a tápanyagot, a vizet a kicsiktől). A konzervgyár viszont naponta várja a szállítmányt és csak a kisméretű uborkát veszi át. Tehát a feladat az, hogy 30-40 ember pár nap alatt (max. 2 hét) megszabadítsa az ültetvényt a nagyra nőtt uborkáktól, és akkor helyre áll a normális fejlődési menet és a szállítás. A szövetkezet nem tudna most ilyen mennyiségű munkát alkalmi munkában elvégeztetni. Ez a nem várt kiadás megborítja a költségvetésüket és elviszi azt a hasznot is, ami a hitel visszafizetése után a szövetkezet tagjainak az első (a beruházások miatt a legnehezebb) évben maradna.

Úgy tudunk most a helyi romáknak segíteni, ha megtaláljuk azokat az embereket, akik pár napot rá tudnak áldozni a szabadidejükből, a nyarukból erre az önkéntes munkára.

A szövetkezet vezetője a polgármesterrel együtt kinyitja és rendelkezésre bocsátja a jelenleg üres szolgálati lakásokat, sátrak felállítására is van lehetőség. Az alapítvány helyi koordinátoránál (Szombati Kristóf) lesz annyi pénz, hogy az étkezést ott helyben valahogy megoldjátok.

Várjuk a jelentkezőket! A munka sürgős, július 27-től augusztus 16-ig folyamatosan lehet menni. A leutazással kapcsolatban nincs pontos terv, mindig a jelentkezők számától függ, hogyan oldjuk meg. Akinek van autója, jó lenne, ha levinne annyi embert, amennyit tud. A költségekbe önkéntes szerződés megkötése után be tudunk szállni.

Ha bármi kérdés van, és ha vállalkoztok a feladatra, jelentkezzetek!
Szóljatok az ismerőseiteknek is, hívjatok,
üdv.:

Szőke Judit
szoke.judit@polgaralapitvany.hu

Szombati Kristóf (Igriciben ő koordinál): 30 612 75 34