Hírek 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23

HÍREK - Futball tehetségkutató program

2009. májusi eredmények

A pontozásról:

A Polgár Alapítvány a futball területén kimagaslóan tehetséges, tehát jóval az átlag feletti képességekkel rendelkező gyerekeket, fiatalokat keres, és ennek megfelelően kell a válogatás során szerzett pontokat is értelmezni. Vagyis a maximum ponthoz közel állókat tartjuk a legígéretesebb teljesítményre képes fiúknak, de az alacsonyabb pont sem jelenti azt, hogy valaki nem tehetséges. Egy egyszeri megmérettetésen nem mindenki tudja a legjobb formáját mutatni, és az is igaz, hogy aki nagyon jól szerepelt, annak már egy alkalom is elég volt ahhoz, hogy bizonyítsa, kellően motivált és képes magából a legtöbbet kihozni. A futball tehetség több, az átlagot meghaladó képességből tevődik össze. Ezek közül a legfontosabbakat vettük figyelembe a válogatás során. Így külön-külön pontozták a szakemberek:

  1. technikai/játék készséget,
  2. az agilitást (akaratot),
  3. fizikai felkészültséget.
  • A technikai készség esetében megfigyelési szempont volt a lábfejtartás és a lábfej akaratlagos mozgatási képességének a felmérése. Ez nagyon fontos, hiszen a játékot lábbal játsszák és a labda-láb kapcsolata elengedhetetlen a jó játékhoz.
  • Nézték azt is, hogy mennyire vagytok képesek megosztani a figyelmeteket a gyakorlatok és játék során, a beérkező rengeteg információt milyen gyorsan tudjátok feldolgozni, osztályozni, döntéseket hozni, a döntéseket cselekvéssel végrehajtani. Ez egy nagyon fontos képesség, hiszen a meccsek sem állnak másból, mint figyelem, játékhelyzet elemzés, döntések, döntések végrehajtása, alkalmazkodás.
  • A támadóknál megfigyelték a labdavezetés-cselezés milyenségét, technikai kivitelezését, sebességét.
  • Megfigyelték még az agilitás - ami megmutatja, hogy ki mennyire kész mindent megtenni a győzelemért -, hogy ki az, aki próbál minden körben maximális teljesítményt nyújtani, aki nem vár a másikra, hanem ő maga akarja megoldani a feladatot, hezitálás, várakozás nélkül.
  • A játékban az eredmény helyett azt figyelték, ki hogyan viselkedik egy játékhelyzetben, azaz mennyire volt vállalkozó, mennyit vállalt magára, amiket elvállalt, azokat milyen minőségben tudta végrehajtani.
  • Megfigyelési szempont volt még az állóképesség, tehát, hogy mennyire bírtátok, mennyire fáradtatok el a végére.

Összefoglalva tehát:

az kapott magas pontszámot, aki támadó felfogású, vállalkozó szellemű, agilis, gyors, jó állóképességű játékosnak mutatkozott. A szakemberek egymástól függetlenül, de ugyanazon szempontok szerint értékelték a látottakat. 20 pontot lehetett maximálisan kapni kategóriánként, így a három kategória összeadott pontjai alapján az elérhető maximális pontszám 60 pont. Az alábbi táblázat megmutatja, hogy ki mennyi pontot ért el. Mivel a válogatást tovább folytatjuk, most még ebből nem lehet látni, hogy kiknek fogjuk felajánlani a futballakadémiába való felvételt. Ami most biztos az, hogy azokat a résztvevőket, akiknek a pontszáma 40 pont fölött van, azokat meghívjuk egy egyhetes ingyenes edzőtáborba. Erről minden érintettnek küldünk majd a címére részletes ismertetőt.

Az eredményeket tartalmazó táblázat (.xls formátumban) letölthető: innen.