Tehetségnap Tiszakarádon

Tiszakarád különleges hely a számunkra! Mióta a Polgár Alapítvány Futball Tehetségmentő Programja létezik, ez a kelet-borsodi település adta a legtöbb ígéretes labdarúgót. Köszönhető ez jórészt Budai Lászlónak, aki áldozatos munkával neveli a karádi utánpótlást. Így, mikor helyszínt kerestünk a Tehetségnapunknak, nem sokáig kellett gondolkodnunk.

Október 10-én, vasárnap a tiszakarádi futballpályán gyűltek össze a Polgár Alapítvány 1997-es születésű fiúkból álló csapatának legjobbjai, hogy összemérjék erejüket Cigánd és Sátoraljaújhely ifjú tehetségeivel. A körmérkőzéses torna felvezetőjeként rendezték meg Cigánd és Tiszakarád 1999-es csapatainak összecsapását, mely az előbbi együttes sikerével végződött.

Ezt követően került sor a 13 évesek megmérettetésére. Az első mérkőzésen a cigándi csapat a korábban már a helyi felnőtt együttessel is csodát tett edző, Nagy Gábor vezérletével 7-0-ra ütötte ki a tavalyi szezonban még kifejezetten ütőképes, ám a nyáron legjobbjait elveszítő sátoraljaújhelyi tizenegyet.

Következett Alapítványunk - a legügyesebb tiszakarádi fiúkat is soraiban tudó, s ezáltal a lelkes nézősereg támogatását is élvező - válogatottjának fellépése. Fiaink előbb az imént még magabiztos győzelmet arató Cigándot győzték le 2-0-ra, majd a Sátoraljaújhely elleni összecsapáson rendeztek 5-0-s gálaelőadást. Csapatunkból kiemelkedett a Debrecen Akadémiáján pallérozódó Budai Laci és Ádám Feri, az Újpest csatára, Budai Petya, a Diósgyőr friss szerzeménye, Rózsa Jani, valamint a Kazincbarcikát erősítő Káló Zsolti.

Ezzel a teljesítménnyel Alapítványunk csapata nyerte meg a tornát, s az ezért járó kupát. A publikum látványos mérkőzéseket, remek játékot láthatott, a játékosok pedig Tiszakarád példás vendégszeretetét élvezhették. A torna után ugyanis a község kultúrházában bőséges ebéddel és zenei fellépők szórakoztató műsorával zárult a Tehetségnap.

A Tehetségnap egyértelmű pozitívumai közé tartozott, hogy játékosaink viszontláthatták egymást és megoszthatták egymással élményeiket, melyeket a legutóbbi közös táborozás óta eltelt időben, már, mint magyar élklubokban edződő labdarúgók szereztek. Ez, vagyis a sokuk életében beállt változás, az új közeg, a profi körülményekkel való találkozás, a minőségi szakmai munka folyamatos megtapasztalása már ily rövid idő alatt is látható változásokat eredményezett egy-egy futballistánk taktikai érettségét és mentalitását illetően. Fejlődésük az egész csapat teljesítményére kihatott, melynek következtében a Polgár Alapítvány meggyőző tudásbeli különbségről tanúbizonyságot téve, értékes sikerrel zárta a Tehetségnapot.

Vécsei Gábor