Csoda a Népligetben!

Csoda a Népligetben

November 3-án, szerdán a Ferencvárosi TC Népligeti Utánpótlás Centrumában került sor a Polgár Alapítvány az Esélyekért és a Phralipe Független Cigány Szervezet által szervezett Roma integrációs- és tehetségnapra.

Az esemény első mérkőzésenként - a közös edzést követően - a Phralipe által, borsodi településekről verbuvált 15-16 éves futballisták csaptak össze az FTC U15-ös együttesével. Méghozzá kétszer, mivel a vendégek igen nagy számban érkeztek a Népligetbe. Bár Babos Béla borsodi fiai jól küzdöttek, mindkét találkozó ferencvárosi győzelemmel zárult, 5-0 és 3-0 arányban.

Ekkor már javában tartott a PAE és a Fradi futballistának közös edzése a szomszédos pályán. Csapatunkat 1997-es születésű játékosok alkották, kivételként két 98-as, egy 99-es, valamint az 1994-es születésű Sarkadi Robi lépett pályára, ám utóbbi játékos csak a mérkőzés első húsz percében szerepelt. A másik oldalon a Ferencváros 1998-as születésű gyerekekből álló csapata, vagyis az U13 állt fel, olyan nevekkel, mint Lipcsei és Dragóner.

Csoda a Népligetben

A Tehetségnapon az MLSZ és a magyar labdarúgóélet néhány jól ismert alakja is megjelent, akik érdeklődéssel kísérték figyelemmel az összecsapásokat.

Az előzetes esélylatolgatás alapján szoros meccsre lehetett számítani, sőt talán mondhatjuk, hogy a nézők többsége meglepetésként könyvelt volna el egy Polgár Alapítványos sikert.

Hiszen, bár a Fradi játékosai egy évvel fiatalabbak a mieinknél, az összeszokottság, a tény, hogy ezek a gyerekek hosszú évek óta, edzések százain egy csapatban futballoztak rendkívül sokat számíthat egy olyan társaság ellen, melynek tagjai alig tucatnyi közös gyakorláson vettek részt életük során, s akik nem kapták meg azt a minőségi képzést, amelyet a Fradi ifjú focistái. A kétszer 30 perces találkozón aztán ki is derült, hogy a Ferencváros U13-as csapata miért áll az előkelő 5. helyen a korosztály Keleti csoportjának bajnokságában. A fradisták végig rendkívül kulturált játékot mutattak be, mind technikailag, mind taktikailag magas színvonalon futballoztak.

Csoda a Népligetben

Ez azonban kevésnek bizonyult a Polgár Alapítvány Sütő Krisztián - Káló Zsolt-Budai Tamás-Paczók Tamás-Tallér István - Budai Péter-Sarkadi Robert-Budai László - Rafael Krisztián-Ádám Ferenc-Farkas Balázs összeállítású csapata ellen! A csereként Oláh Krisztiánt, Tompa Szilárdot, Sárközi Rolandot, Budai Patrikot és Budai Alexet is bevető Polgár-csapat minden várakozást felülmúló teljesítményt nyújtott a mérkőzésen. Játékosai helyenként lehengerlően futballozva, a Fradit 6-2-re legyőzve ejtették ámulatba a pálya mellett szurkolókat. A gólokat Budai Péter (2), Ádám Ferenc (2), Oláh Krisztián és Sarkadi Róbert szerezték, ám rajtuk kívül is volt jó néhány játékos, akik extrának nevezhető produkciót mutattak be a mérkőzésen.

A mérkőzés után a fiúk személyesen is találkozhattak olyan nagy nevű egykori és jelenlegi játékosokkal, mint Pisont István, Lipcsei Péter, Dragóner Attila és Tóth Bence. Ezt követően közös vacsora szerepelt a programban, majd a nap zárásaként a Ferencváros-Haladás Ligakupa-mérkőzést tekintették meg a srácok, többen közülük labdaszedőként, a pálya közvetlen közeléből.

Sikerével a Polgár Alapítvány csapata felkerült a magyar futball térképére! Köszönet minden játékosnak a nagyszerű teljesítményért!

Vécsei Gábor

Csoda a Népligetben